Manuel van der Avoird
Energetisch Therapeut


Home   ·   Contact   ·   Artikelen

Elektrosensitiviteit


Alhoewel het bestaan van elektrosensitiviteit wetenschappelijk nog steeds onbewezen is, zijn er mensen die heel gevoelig zijn voor elektrische en magnetische velden en hier sneller hinder van ondervinden dan personen die hier minder gevoelig voor zijn. Bepaalde elekromagnetische velden kunnen namelijk het energieveld van mens en dier verstoren. Symptonen zijn onder andere: vermoeidheid, prikkelbaarheid, een drukkend gevoel op het hoofd en mogelijk zelfs een licht brandend gevoel in het gezicht. Elektromagnetisme is de combinatie van elektriciteit en magnetisme.


Zoals in het artikel: "De resonantie van kristallen" al werd genoemd, gebruikt het stoffelijke lichaam van de mens een eigen vorm van "interne” elektriciteit om het hart te laten kloppen, spieren te laten samentrekken om te bewegen, voor het waarnemen van zintuigprikkels, en voor de zenuwen om de organen aan de gang te zetten. Het lichaam zorgt voor de eigen stroomvoorziening in de vorm van miljarden microscopische “accu's” of “batterijen”. Vooral het fijnere lichtlichaam: de aura, kan bijzonder gevoelig zijn voor elektromagnetische velden. Een elektromagnetisch veld is ovaal/eivormig, net zoals de aura van een mens dat ook een soort elektrisch veld is, namelijk een "bio-elektrisch" veld.


Wat veroorzaakt nu precies elektrosensitiviteit? Dat zal waarschijnlijk per geval verschillen. Waarschijnlijk komt het door blootstelling aan een bepaalde vorm van sterke elektromagnetische straling, en in mijn persoonlijke ervaring hoeft dat niet lang te zijn. Het is namelijk zo dat ik zelf op twee verschillende momenten klachten begon te krijgen vanaf het moment dat ik met röntgenstraling in contact was geweest; Eén keer was dat voor een scan in het ziekenhuis en later voor foto's bij de tandarts. De klachten uitten zich bij mij toen in het moeilijk kunnen verdragen van computer- en tv-beeldschermen. Ook wanneer ik deze niet gebruikte voelde ik me alsnog - maar in mindere mate - alsof mijn aura geladen was met een verstorende elektrische energie dat soms licht prikkelend aanvoelde. In mijn geval waren mijn klachten al grotendeels verholpen door een tijdje een bergkristal bij me te dragen. Bergkristal zuivert namelijk de aura en is daarom geschikt voor bescherming tegen de effecten van verstorende straling. "Voilet Ray" elektrotherapie verlichtte verder mijn klachten. Wat voor mij uiteindelijk het beste heeft geholpen is om een dagje in de zon te vertoeven bij warm weer. (Gebruik van een zonnebank zal niet helpen en kan de klachten zelfs verergeren.)


De zwarte toermalijn wordt ook vaak aangeraden als een steen tegen de effecten van straling en voert daarnaast ook elektrosmog (elektrisch vervuilde lucht) af. Voor bij een computer of beeldscherm wordt een steen van 100 gram (of meer) aanbevolen. Plaats deze dan dichtbij de stroominvoer van het apparaat. Cactussen nemen ook elektrosmog op. Echter, de beste manier om elektrosmog te verdrijven is om je kamer(s) goed te doorluchten met verse frisse lucht.


Elektrische apparaten waar men hinder van kan ondervinden zijn onder andere: mobiele telefoons, DECT-telefoons, Bluetooth straling, Wi-Fi, interne voedingen van desktop computers, computerbeeldschermen, audiospeakers en subwoofers.Mobiele telefoons


Vandaag de dag reist een enorme hoeveelheid aan verschillende verstorende frequenties door de de atmosfeer van de aarde. Dit heeft een negatieve uitwerking op mens en dier. Als men wist waar men precies mee bezig was - en als men zou willen - dan zou men frequenties gebruiken die niet verstorend zijn en zelfs helend zouden werken. Telefoonmaatschappijen gebruiken vandaag de dag echter hogere en schadelijkere frequenties voor hun mobiele netwerken (4G, 5G) dan voorheen. Straling van mobiele telefoons kan op de langere termijn cel- en botgroei ernstig verstoren wat tot ernstige ziektes en andere complicaties kan leiden. Het kan tevens de emotionele en mentale vermogens beïnvloeden waardoor men sneller en gemakkelijker geïrriteerd raakt, wat kan resulteren in aggressief gedrag. Het advies om je zo min mogelijk bloot te stellen aan deze straling is om je telefoon - en met name je mobiele internetverbinding - alleen in te schakelen wanneer je deze daadwerkelijk gebruikt.DECT-telefoons

De straling van een DECT-telefoon kan zo sterk zijn dat men zich moe of uitgeput voelt, of hoofdpijn kan krijgen, zelfs wanneer men het niet gebruikt. Als men per se een DECT-telefoon nodig heeft of wilt gebruiken is het zeer aanbevolen een ECO DECT telefoon te gebruiken en deze in de ECO stand te zetten. In deze stand is de stralingsfrequentie veel lager en het elektromagnetische veld wordt pas ingeschakeld wanneer de telefoon uit het basisstation wordt gehaald. DECT-telefoons die niet in de ECO stand staan genereren een elektromagnetisch veld dat blijvend actief is.


Wi-Fi

Het gebruik van draadloos internet (Wi-Fi) kan ook voor een gevoel van ongemak zorgen waarbij men weleens spreekt van "Wi-Fi allergie". Het gebouw waarin de Wi-Fi zender staat is hierbij een belangrijke bepalende factor. De zender vormt, wanneer deze ingeschakeld staat, een ei-vormig elektromagnetisch veld dat constant actief is. Zelfs bij bepaalde modems en routers (ik zal geen namen noemen) is het gebleken deze apparaten om de één of andere reden toch een verstorend elektromagnetisch veld blijven uitzenden al heeft men de Wi-Fi functie(s) uitgeschakeld. Als je een Wi-Fi modem hebt is het dan ook aan te raden om deze in de zogenaamde "bridge mode" te laten zetten en zo nodig aan een bedrade router te koppelen.
Als je geen draadloze verbinding nodig heeft kun je beter een bedrade (ethernet) verbinding gebruiken aangezien dit veel sneller en stabieler is.


Bluetooth

Bluetooth is een open standaard voor draadloze (radio)verbindingen tussen apparaten op korte afstand, zoals bij mobiele telefoons. Er bestaan verschillende sterktes in bluetooth-zenders waarbij class 1 (klasse 1) het sterkst is en class 3 het minst sterk. Wanneer men ongemak voelt is het aan te raden om de functionaliteit van
Bluetooth uit te schakelen en draadloze toetsenborden, muizen en spelcontrollers te vervangen met bedrade modellen.


Computers en interne voedingen

Het probleem met luchtgekoelde computers, zoals PC's (en bepaalde spelcomputers), is dat ze zorgen voor luchtvervuiling bij onvoldoende ventilatie. De uitgeblazen lucht van dit soort computers bevatten namelijk elektromagnetisch geladen stofdeeltjes en zowel inademing als blootstelling hieraan kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het gevoel van welzijn.
Gebruik daarom de computer bij voorkeur dan ook niet in een kleine afgesloten kamer en ook niet in een slaapkamer. Men zou moeten zorgen voor een goede luchtdoorstroom in de kamer waarin de computer staat, om zo de lucht voldoende te verversen. Als dit niet goed lukt, of men ondervindt nog steeds last van de elektromagnetische lading,  zou men hiervoor een luchtreiniger met ionisator kunnen gebruiken om zelfs de allerkleinste stofdeeltjes neer te laten slaan die een stofzuiger of luchtfilter doorlaat. Een ionisator maakt daarvoor een zeer kleine hoeveelheid ozon aan dat de straling deïoniseerd.

Daarnaast schermen veel voedingen van desktop PC's die vandaag de dag op de markt zijn de opgewekte elektromagnetische straling niet of onvoldoende af. Dit komt niet alleen bij goedkope voedingen voor maar ook bij de meeste A-merken. Men zou zo'n voeding kunnen vervangen door een model met een goede afscherming (shielding) tegen elektromagnetische interferentie (EMI). Men zou ook niet te dicht bij de computerkast moeten zitten. Het allerbeste zou zijn om de computerbehuizing zo ver mogelijk van je af te zetten en de kabels van toetsenbord, muis en monitor indien nodig te verlengen met verlengkabels. Als men een laptop gebruikt is het raadzaam om deze op een tafel neer te zetten in plaats van op schoot te houden.


Computerbeeldschermen

Vandaag de dag heeft men (gelukkig) de meeste CRT monitoren (die grote vierkante beeldschermen) vervangen met LCD en LED monitoren die veel minder elektromagnetische straling produceren en daarbij is ook het beeld veel rustiger voor de ogen. Het enige nadeel van LED monitoren is dat bij deze schermen het uiterste spectrum van de kleur blauw een negatieve invloed kan hebben op de nachtrust en/of de ogen. Een LCD en LED beeldscherm is namelijk opgebouwd uit duizenden kleine lampjes (puntjes) die in combinaties van de kleuren rood, groen en blauw oplichten en waar je met je ogen recht in kijkt. Er kunnen slaapproblemen ontstaan als de hersenen door dit te felle licht (met name het blauwe licht) 's avonds en s' nachts minder melatonine gaan produceren, wat komt omdat het voor de hersenen lijkt alsof het nog steeds dag is. Een ander probleem is dat de retina van het oog door jarenlang te intensief gebruik mogelijk zou kunnen worden aangetast.

Een oplossing dat tot op zekere hoogte werkt is om de helderheid van het scherm naar 20% of lager te brengen, maar alleen als het scherm dan niet gaat knipperen (dat voor hoofdpijn kan gaan zorgen). Monitoren die niet knipperen op een lagere helderheid worden “flicker free” genoemd. Zorg ook altijd voor voldoende verlichting in de kamer zelf, en ga niet te dicht op het scherm zitten. Als je monitor een zogenaamde "low-blue light" functie heeft zou je deze ook kunnen proberen in te schakelen. Er bestaan er ook programma's en applicaties voor de PC en mobiele telefoon om het blauw te verminderen als het avond wordt.


Audiospeakers en subwoofers

De subwoofer van een speakerset kan mogelijk een krachtige magneet bevatten dat een sterk elektromagnetisch veld uitzendt. Sommige fabrikanten waarschuwen dan ook om de subwoofer niet binnen 60 cm van andere elektronische apparatuur te plaatsen om beschadiging hiervan te voorkomen, wat natuurlijk wil zeggen dat de kracht van de straling niet bepaald gering is. Er bestaan daarnaast ook speakers met ingebouwde subwoofers die mogelijk
- afhankelijk van de grootte en het type magneet - ook een elektromagnetisch veld uitzenden dat sterk genoeg is dat men hier last van kan krijgen. En net zoals computervoedingen zijn bepaalde speakers elektromagnetisch afgeschermd terwijl anderen dat niet zijn.Stroomkabels

Het is gebruikelijk dat de stroomkabels van desktopcomputers en bepaalde laptops een stekker met randaarde hebben. Als dit zo is, is het belangrijk om deze in een geaard stopcontact te stoppen omdat anders de statische lading van de voeding (lekspanning) niet of niet goed afgevoerd kan worden. Bij computerapparatuur, en andere apparatuur dat dient te worden geaard, is het aan te raden om de stroomkabel te gebruiken dat bij het apparaat werd meegeleverd. Alhoewel stroomkabels er vaak hetzelfde uitzien, kunnen er namelijk toch grote verschillen zijn in de mate waarin ze afschermen. Gebruikelijk is dat hoe dikker de kabel is, hoe beter deze afgeschermd is.Terug naar het artikelenoverzicht

Terug naar boven

 


Geen enkele tekst op deze website mag zonder toestemming elders gebruikt worden zonder uitdrukkelijk geschreven toestemming van de auteur.
Voor vragen en feedback kunt u een .