Manuel van der Avoird
Energetisch Therapeut


Home   ·   Contact   ·   Artikelen

Natuurlijke medicijnen


Organen in het menselijk lichaam hebben het natuurlijke vermogen om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden. De longen filteren schadelijke stoffen uit de lucht; De darmen vernietigen parasieten en andere ongewenste organismen, en de nieren verwijderen gif- en afvalstoffen uit het bloed waarna ze via de urine het lichaam kunnen verlaten.

In de natuur bestaat voor zo goed als iedere kwaal wel een bepaald kruid dat het lichaam helpt om weer snel te genezen en het natuurlijk genezende vermogen van de organen te herstellen. Deze "natuurlijke medicijnen" werken daarnaast ook vaak beter dan de chemisch samengestelde medicijnen uit de westerse wereld, met vaak geen of minder bijwerkingen.


Hieronder zijn een aantal effectieve natuurlijke medicijnen en eetgewoonten beschreven om de gezondheid te verbeteren en verschillende soorten kwalen te genezen. Deze tekst is in de eerste plaats slechts bedoeld als een leidraad, om je hiermee bekend te maken zodat je elders hier meer informatie over kunt opzoeken.

Het is raadzaam om in het geval van serieuze klachten deze eerst met uw huisarts te bespreken. Huidklachten, klachten met betrekking tot luchtwegen, maagdarmstelsel, en hart- en vaatstelsel, kunnen het resultaat zijn van een allergische reactie voor bepaalde voedingsstoffen, die je dan ook beter zo mogelijk kunt vermijden. Bij de huisarts kun je terecht voor een voedselallergietest.De natuurlijke weerstand verhogen


Een goede gezondheid begint bij een juist evenwicht tussen basen en zuren. Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een rest over die zuur of basisch is. Basisch wordt ook wel alkalisch genoemd en is het tegenovergestelde van zuur. Het lichaam zal het beste in staat zijn om bacterieën en virussen te bestrijden als het bloed in het lichaam net iets meer alkalisch (base) dan verzuurd is; Het immuunsysteem oftewel de lichamelijke weerstand is dan optimaal. Een iets meer alkalisch eetpatroon bevordert dus de weerstand.


De meeste mensen eten echter over het algemeen vaak te "zuur". Er bestaan verschillende tabellen op internet (zoals bijvoorbeeld van Isopat) die aangeven wat voor soort voedsel zuur of basisch is en in welke mate. De meeste groenten: bladgroen, groentesap, peterselie, rauwe spinazie, broccoli, knoflook, okra, sperziebonen, bieten, uien, selderij, champions, asperges, courgette, zoete aardappel en ook de meeste fruitsoorten, honing, sojabonen en peulvruchten bevorderen een alkalische, basische reactie. Voedingsmiddelen zoals suiker, koffie, vlees, schaal- en schelpdieren en tafelzout hebben een verzurend effect. Afhankelijk van het soort kan vis verzurend tot neutraal zijn. Onder de noten zijn kastanjes en amandelen alkalisch, walnoten zijn zeer zuurvormend.


Bicarbonaat is een essentieel onderdeel in ons lichaam, omdat het de meest belangrijke pH buffer in ons bloed is. Ter ondersteuning van het behoud van een normale zuurgraad in de maag, kun je per dag een halve theelepel (of ietsje meer) zuiveringszout (natriumbicarbonaat, ook wel baking soda genoemd) in een glas water oplossen en dan opdrinken. Omdat het ontzurend en ontgiftend is en een milde anti bacteriële werking heeft, kan het ook bij diverse ziektes worden toegepast. Overmatig gebruik wordt afgeraden omdat de pH buffer dan weer veel te alkalisch kan worden.Virale infecties (zoals griep en verkoudheid)


Oregano-olie (wilde marjolein) is bijzonder effectief tegen virussen, bacteriën, gisten, schimmels en mijten vanwege het bestandeel carvacrol. Deze sterke natuurlijke disinfectant is verkrijgbaar in capsules en etherische olie (druppels). Je kan het gebruiken om in te nemen, om op de huid aan te brengen (echter nooit in open wonden!), en bij luchtweginfecties is ermee gorgelen effectief. Pas wel goed op met de etherische olie variant! Deze is namelijk zeer sterk geconcentreerd en moet daarom op een correcte manier verdunt worden (anders zal het branden); Slechts één druppel etherische oregano olie vermengt met 250 ml water, oftewel een vol (long drink) glas. Eén druppel is meer dan genoeg, ga niet overdoseren. Lees voor gebruik aandachtig de beschrijving of bijsluiter. Oregano-olie is niet geschikt voor kinderen.


Inname van knoflook heeft tevens een vrij krachtige werking tegen bacteriën, virussen en schimmels, en daarnaast versterkt het ook het immuunsysteem (aangezien het alkalisch is) en bevorderd ook de reiniging het het bloed en het lymfevatenstelsel; Het is daarom tevens hulpzaam bij huidproblemen zoals irritatie en acne. Knoflook is ook verkrijgbaar als voedingssupplement in (geurloze) capsulevorm.(Chronische) ontstekingen

Kurkuma met zwarte peper werkt zuiverend en onstekingsremmend. Deze combinatie is beschikbaar als voedingssupplement.


Huidklachten

Aloë Vera voedt en herstelt een schrale of droge huid. Het is verder toepasbaar bij eczeem, acne, sneetjes, insectenbeten en herpes. Aloë Vera zit vaak als hoofdbestandsdeel in verzorgende huidcrèmes.

De Calendula Officinalis (goudsbloem) is een bloem met een ontstekingsremmende werking. Het heeft een helende en beschermende invloed op een beschadigde en/of droge huid. Het mag zelfs op open wonden worden gebruikt. Verder kunnen ook o.a. eczeem, acne, aambeien, een koortslip, netelroos en schimmelinfecies hiermee behandeld worden. Er bestaat een veelvoud aan verschillende zalven en crèmes met dit natuurlijke ingrediënt. Voor geneeskundig gebruik kan beter een zalf worden gebruiken in plaats van een crème, want crèmes met dit bestandsdeel zijn eerder bedoeld voor huidverzorging.

Rode iep en saffraan kunnen helpen bij psoriasis. Afhankelijk van het soort psoriasis, zal bij de ene soort rode iep effect hebben en bij de andere soort saffraan. Saffraan is goed voor de huid en wanneer ingenomen tevens een natuurlijk antidepressivum voor milde tot matige depressie bij volwassenen. In hardnekkigere gevallen wordt het gebruik van zinkzalf aangeraden. Verder heeft de zon de neiging de huid van personen met psoriasis te verbeteren met het ontstekingsremmende en immunosuppressieve effect van uv-stralen. Zorg er ook voor dat het betreffende lichaamsdeel goed kan luchten, vooral 's nachts.

Zwarte komijnolie (Nigella Sativa), ook wel bekend als zwartzaadolie en nigella-olie, heeft een antibacterieel en ontstekingsremmend effect. Het is bij uitstek geschikt voor verscheidene huidklachten zoals schimmelinfecties, eczeem en tegen jeuk, en daarnaast is het ook goed voor het haar.

Uierzalf (vroeger spenenzalf genoemd) en uiercrème hebben een verzorgende, verzachtende en ontsmettende werking. Het is heilzaam bij huidirritatie en het beschermd de huid tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf. Het is ook een goed middel tegen uitslag en schrale handen en ter voorkoming en genezing van eczeem. In tegenstelling tot uierzalf is uiercrème wat dunner, minder vet en wordt meer in het gezicht gebruikt. Alhoewel het geen zuiver natuurproduct is maar een mengsel van verschillende producten, wil ik het hier toch bij vermelden. Het middel heeft ook geen vaste receptuur; de samenstelling kan verschillen van leverancier tot leverancier, en daarom kan het zijn dat het ene merk mogelijk beter werkt dan de andere.


Pijnlijke spieren en pezen

Warmte ontspant de spieren. Door voldoende rust en ontspanning zullen ze dan ook sneller herstellen. Zonnebloemolie maakt de huid en spieren warm en is uitstekend geschikt om mee te masseren. Dit bestanddeel is dan ook aanwezig in veel soorten massage-olie. Ga hiermee echter niet direct in de zon zitten anders zal je huid snel verbranden.


Obstipatie en andere problemen met de stoelgang


Haritaki (Terminalia Chebula) is een Ayurvedisch kruid dat een gunstige invloed heeft op de darmwerking; Het is goed is voor een regelmatige stoelgang en maakt de ontlasting zachter. Daarnaast stimuleert het de spijsvertering en het verwijderd inwendige parasieten.Slapeloosheid


Als je de laatste tijd maar moeilijk in slaap kan komen dan kun proberen om een uur voordat je gaat slapen een beker warme (gekookte) melk te drinken. Melk bevat namelijk tryptofaan: een aminozuur waar men in de avond slaperig van wordt.


Door fel licht van je telefoon, tablet of computerbeeldscherm kunnen je hersenen 's avonds de indruk krijgen dat het nog steeds dag is. Hierdoor wordt er tijdens blootstelling hieraan geen of minder melatonine in de hersenen aangemaakt: een stofje dat men nodig heeft om te kunnen slapen. Je kunt dus 's avond beter de helderheid van het scherm een stuk lager zetten. Als het scherm een optie heeft om blauw licht te filteren of een "nachtmodus" heeft kun je dit ook inschakelen. Het gebruik van melatonine-capsules is af te raden - zeker voor een langere tijd - omdat het de natuurlijke melatonineproductie kan verstoren.Milde tot matige depressie

Zoals eerder vermeld, saffraan is een natuurlijk antidepressivum voor milde tot matige depressie bij volwassenen, en zonder negatieve bijwerkingen. Volgens een meta-analyse gepubliceerd in Human Psychopharmacology is saffraan net zo effectief als de antidepressiva fluoxetine en imipramine. Saffraan-extract is beschrikbaar als voedingssupplement. Het belangrijkste bij een depressie is echter om te relativeren en positiever te gaan denken. Zie het hoofdstuk: "De diepe put van depressie" voor een aantal aanbevelingen.


De ziekte van Alzheimer

Volgens onderzoek van Honami Miyazaki, Yoko Okamoto, Aya Motoi, Takafumi Watanabe, Shiguru Katayama, Sei-ichi Kawahara, Hidefumi Makabe, Hiroshi Fuijii en Shinichi Yonekura heeft de adzukiboon (Vigna Angularis) een remmend effect op de ontwikkelding van de ziekte van Alzheimer. (Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30788058/)


Terug naar het artikelenoverzicht

Terug naar boven

 


Geen enkele tekst op deze website mag zonder toestemming elders gebruikt worden zonder uitdrukkelijk geschreven toestemming van de auteur.
Voor vragen en feedback kunt u een .